Despre Cutite Profesionale de Macelarie, Abatoare, Carmangerii si Fabricile din Industria Alimentara

Despre Cutite Profesionale de Macelarie, Abatoare, Carmangerii si Fabr

Astazi vom discuta despre cutitele profesionale, cele care sunt utilizate in macelarii, abatoare, carmangerii si fabricile din industria alimentara.

Acest cutite se impart, in functie de utilizarea lor, in mai multe categorii principale, iar acestea sunt:
- Cutite de injunghiat
- Cutite de jupuit
- Cutite de dezosat si transat
- Cutite de transat si portionat
- Cutitul macelarului
- Satare
- Cutitele pentru peste si fructe de mare


Dar, sa o luam cu inceputul, si anume, cu cutitele de injunghiat.

Principala utilizare a acestor cutite este sacrificarea sau asomarea. Pentru a facilita aceasta operatiune, ele au o lama rigida, rezistenta, cu varf ascutit. Majoritatea cutitelor de acest tip pot fi utilizate si pentru a transa carcasa rezultata.

Mergand mai departe, o categorie aparte de cutite dedicate abatoarelor este cea a cutitelor de jupuit.

Care, in functie de utilizare, vin in diferite marimi. Ele au un varf lat, curbat, astfel incatat sa poata fi indepartat cu usurinta stratul de piele, fara a-l taia in locuri nedorite. Lama acestui tip de cutite este lata, rigida si prezinta un varf lat, curbat spre partea superioara a cutitului.

Urmatoarea categorie de cutite profesionale este cea de dezosat si transat.

In functie de preferinte sau de animalul asupra caruia se actioneaza, lama poate fi de diferite marimi si flexibilitati. De asemenea, majoritatea producatorilor ofera optiunea de a alege intre lama curbata sau lama dreapta pentru cutitele lor de dezosat. Majoritatea cutitelor de dezosat, mai putin cele flexibile sau extra-flexibile pot fi utilizate si pentru a transa parti din carcasa.

Cutitele de transat si portionat sunt printre cele mai mari cutite care fac parte din arsenalul unui macelar.

Ele pot avea dimensiuni a lamei de pana la 31 cm lungime, in functie de tipul
de carcasa care se prelucreaza. De-a lungul timpului s-au dezvoltat cutite cu lama curbata, pentru a aduce manevrabilitatea unui cutit mai scurt la un loc cu usurinta transarii cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si foarte lunga.

Cutitul macelarului este deobicei un cutit cu lama lata, cu lungimi ale lamei de la 16 pana la 31 de cm.

Majoritatea cutitelor de acest tip sunt gandite in asa fel incat sa usureze munca.
Unii macelari prefera totusi in detimentrul cutitelor cu lama dreapta, cutitele cu lama curbata, fie cu varf ascutit, fie cu varf lat.

Satarele sunt cu totul alta categorie de cutite profesionale.

Ele deobicei sunt cu lame forjate, gandite special pentru a taia si cele mai dure tesuturi. Manerele lor sunt din micarta sau alt material dur specific industriei alimentare, iar spre deosebire de cutitele profesionale
mai sus, lamele se continua pe toata lungimea satarului, de la varf pana unde se
termina manerul. Satarele pentru carcase mari sunt gandite pentru a fi operate cu ambele maini.

Ultima categorie de cutite profesionale despre care vom discuta este cea a cutitelor de peste si cele de fructe de mare.

Vom incepe cu cutitele de fructe de mare, care au o lama scurta, gandita pentru a deschide scoici si pentru a taia partile inferioare ale diferitilor peste.
Pentru pescariile ce proceseaza cantitati mici de peste au fost concepute cutite speciale ce taie abdomenul pestilor pentru inceperea procesului de eviscerare. Acestea au deobicei forma unui carlig.

Cutitele de filetat peste sunt alta categorie.

Avand lame lungi, inguste si flexibile, iar in functie de tipul de peste pe care se lucreaza, unele pot avea varf rotund, varf ascutit, iar unii producatori au introdus si optiunea de zona serata a lamei pe partea de sus a cutitului, peste a curata de solzi sau a taia mai usor pielea pestelui. De asemenea, cutitele specifice fructelor de mare cu tentacule sunt cu lame foarte late, si o geometrie special creata pentru acest tip de munca.