Masatul de ascuțit cutite.
Friedr. Dick a început deja să producă oțeluri de ascuțit ( masate ) încă din anul 1873 și o face și astăzi exclusiv în Germania. Granulatia lamei masatului a fost aplicate inițial manual. Dar, odata cu trecerea timpului, masatele au putut fi produse mai rapid și cu o calitate marita si constanta, odată cu dezvoltarea mașinilor și sculelor speciale proprii ale companiei. Îndelungata tradiție și know-howul ne fac specialiști în „ascuțit și șlefuit cuțite”.
Producem și astăzi folosind mașinile și tehnologiile noastre speciale.
Rezultatul perfect cu masatul potrivit
Masatele F. DICK sunt disponibile cu diferite granulatii. Granulatia determină calitatea suprafeței și abraziunea pe muchia tăietoare ( tais ) a cuțitului. O gamă de granulatii diferite ale masatelor de ascuțire este disponibilă în funcție de necesitatile dvs.
Ce tăieturi de ascuțire din oțel sunt disponibile?
- Granulatie mare : Pentru uz casnic, abraziune ridicată
- Masatul Diamantat : Suprafata diamantata pentru abraziune foarte mare
- Masatul cu Titaniu : Suprafață specială pentru abraziune foarte mare, potrivită în special pentru cuțite dure ( forjate )
- Granulatie Standard ( medie ) : Abraziune ridicată
- Granulatie fină : Abraziune/îndreptare scăzută a taisului
- Granulatie extra-fina ( polish ) : Fără abraziune, doar pentru îndreptarea și lustruirea taisului
- Masatul din ceramică : Potrivit în special pentru cuțite dure, material foarte dur, dar fragil
O anumită suprafață și rugozitate pe muchia ascuțită se obține în funcție de granulatia masatului. Gradul de rugozitate a suprafeței este rezultatul canelurilor create în timpul ascuțirii. Canelurile sunt transversale față de tais atunci când sunt ascuțite corect.
Pe muchia de tăiere însăși se formează un profil de tăietură cu crestaturi mai mult sau mai puțin pronunțate (ca ferăstrău) în punctul în care canelurile de pe ambele părți ale cuțitului se întâlnesc, în funcție de adâncimea canelurilor.
Este posibil să se dorească un profil de tăiere ultra-neted sau unul aspru. Aceasta depinde de utilizarea cuțitului. Un tăietor zimțat pătrunde mai ușor în alimente (de exemplu, coaja fructelor și legumelor, pâinea, crusta de la fripturi etc.) decât o tăietură netedă.
În schimb, doriți o margine de tăiere cât mai netedă și subțire atunci când tăiați alimente moi, pentru a nu zdrobi alimentele tăiate.
Granulatia / rugozitatea suprafeței - la microscop
Dickoron Diamond - granulatie mare
Dickoron Classic - granulatie fina .
Alegerea corecta a masatului in functie de cutitul pe care doriti sa il ascutiti si utilizarile acestuia sunt o importanta parte a procesului de ascutire al cutitelor.